Zandsluiting Maasvlakte 2

DOWNLOAD PROJECTBLAD
Diensten:
Operationele stroomvoorspellingen
Opdrachtgever:
PUMA
Locatie:
Maasvlakte 2
Datum:
2010 - 2012

Operationele stroomvoorspelling

Tijdens de laatste realisatiefase van de zeewering voor de uitbreiding van de haven van Rotterdam deed zich een moeilijke navigatiesituatie voor met voortdurend veranderende stromingspatronen en hoge stroomsnelheden. Er werd gebruik gemaakt van een operationeel voorspellingssysteem dat rekening hield met voortdurende bodemveranderingen en de meest recente weersvoorspellingen.

De “Maasvlakte 2”, de uitbreiding van de haven van Rotterdam, bestaat uit een harde zeewering vlakbij de haven ingang en een zachte zeewering. Voordat de ingang van Maasvlakte 2 werd geopend, werd de zeewering gesloten, waardoor een gesloten bekken van 520 ha werd gecreëerd. Het laatste sluitingsstadium lag bij de overgang van de harde naar de zachte zeewering.

De hopperzuigers, die de zeewering sluiten, navigeerden in een moeilijke situatie, die bestond uit een combinatie van een sterke dwarsstroom bij aanvaren van het sluitgat en een turbulente jet uit het sluitgat. Terwijl de aanwezigheid van de harde zeeverdediging ernstig gevaar voor schade aan de schepen vormde. De combinatie van deze moeilijke en voortdurend veranderende situatie voor navigatie en de aanwezigheid van de harde zeewering zorgde voor een ernstig risico op schade aan de schepen. Als een mitigatiemaatregel zijn toen dagelijkse stromingsvoorspellingen opgezet. Dit geavanceerde systeem hield rekening met de continue bodemveranderingen en de dagelijkse weersvoorspellingen om rekening te houden met windgestuurde stromingen en drukfluctuaties.

Elke 24 uur is een bodem update ontvangen van de survey afdeling. Svasek heeft met FINEL een geautomatiseerd rekensysteem opgezet inclusief actuele bathymetrie en een bijgewerkte druk- en windverwachting. Aan het eind van een berekening werd de prognose weergegeven zoals hieronder getoond en automatisch naar de schepen gestuurd.

Klik hier voor een FINEL animatie van de zandsluiting.

Meer weten?

Neem contact op met Anna Kroon.

Anna Kroon

Projectleider

MEER INFORMATIE OVER SVAŠEK OF ONZE EXPERTISES?

Neem dan contact met ons op of maak een afspraak.

NEEM CONTACT OP