Lichterlocaties IJmuiden

DOWNLOAD PROJECTBLAD
Diensten:
Onderzoek nautische veiligheid, ROPES modelleren van de afmeerkrachten
Opdrachtgever:
Havenbedrijf Amsterdam
Locatie:
IJmuiden, Nederland
Datum:
2015

Onderzoek nautische veiligheid

In de Buitenhaven van IJmuiden is een lichterlocatie aanwezig om schepen te lichteren zodat ze door de sluis van IJmuiden kunnen. Door het gebruik van de huidige lichterlocatie wordt de vaarweg aanzienlijk versmald, wat de doorvaart van grote of windgevoelige schepen bemoeilijkt. Door de zuigende werking van passerende grote schepen kunnen de trossen breken van de bulkcarriers aan de lichterlocatie. Om deze zuigende kracht te verminderen moeten deze grote schepen hun snelheid minderen, terwijl ze juist bij het binnenlopen van de haven een bepaalde minimum snelheid nodig hebben om te kunnen manoeuvreren.

Op dit moment wordt er in IJmuiden gebouwd aan de grootste zeesluis ter wereld. Hierdoor kunnen nog grotere schepen naar Amsterdam varen. Voor de verbetering van de nautische veiligheid moet daarom de huidige lichterlocatie worden verplaatst naar een andere plek in de Buitenhaven.

Svašek Hydraulics heeft een studie uitgevoerd naar de nautische veiligheid van de huidige locatie en vier alternatieve locaties. Hiervoor is gebruik gemaakt van een multi criteria analyse (MCA). Eén van de onderdelen in de MCA is de bepaling van de afmeerkrachten van de bulkcarriers aan de lichterlocatie.

Deze afmeerkrachten zijn met behulp van het numerieke rekenmodel ROPES bepaald. Met dit model zijn voor verschillende combinaties van type passerend schip, passeerafstand en passeersnelheid de krachten op het afgemeerde schip bepaald.

ROPES, een acroniem voor Research On Passing Effects on Ships, is ontwikkeld door een aantal marktpartijen, waaronder Svašek Hydraulics.

© Foto Tata Steel.

Meer weten?

Neem contact op met Bernard Eikema.

Bernard Eikema

Projectleider

MEER INFORMATIE OVER SVAŠEK OF ONZE EXPERTISES?

Neem dan contact met ons op of maak een afspraak.

NEEM CONTACT OP