Dieptemetingen Marsaxlokk Bay, Malta

DOWNLOAD PROJECTBLAD
Diensten:
Uitvoeren dieptemetingen, Data verwerking.
Opdrachtgever:
Transport Malta
Locatie:
Marsaxlokk Bay, Malta
Datum:
2018

Marsaxlokk vissershaven, Malta

De vissershaven van Marsaxlokk ervaart regelmatig golfomstandigheden die niet comfortabel zijn voor de afgemeerde schepen. Om de golfcondities in het noordoosten van Marsaxlokk Bay en de vissershaven te verbeteren, wordt een nieuwe golfbreker in Qrejten Point overwogen. Naast de Qrejten-golfbreker zijn ook enkele andere alternatieven onderzocht.

Voor een nauwkeurige golfdoordringingsstudie is de lokale bathymetrie van groot belang. De bathymetrie in Marsaxlokk Bay, en vooral in het noordoosten, is niet up-to-date. Om deze reden heeft Svašek Hydraulics een bathymetrisch onderzoek uitgevoerd van een groot deel van de baai.

De bathymetrische meting werd uitgevoerd met een tweevoudige frequentie echolood met een ingebouwd globaal positioneringssysteem (DGPS-modus). De transducer van het echolood werd gemonteerd op de zijkant van een klein schip op 0,55 meter onder het waterniveau. De dieptemeting werd uitgevoerd door te varen langs vooraf bepaalde lijnen. De meting werd uitgevoerd van 19 tot 21 februari 2018.

Een groot deel van de gevaren lijnen concentreerde zich van de golfbreker dichtbij de Enemalta energiecentrale naar de vissershaven van Marsaxlokk. Deze lijnen hadden een onderlinge afstand van 10 meter. De gevaren lijnen van de Enemalta energiecentrale naar Malta Freeport hadden een onderlinge afstand van 25 meter.

De gebruikte transducer bevat dieptemetingen van 33 KHz (lage frequentie) en 200 KHz (hoge frequentie). De hoge frequentie wordt voornamelijk gebruikt voor de overgang tussen vloeistof en niet-vloeistof, hiermee kunnen slappe sliblagen worden gedetecteerd. De lage frequentie echoot op meer harde lagen zoals zand.

De meting van de waterdieptes is achteraf gerefereerd tot het gemiddelde zeeniveau, waarbij onjuiste echo’s zijn verwijderd.

De zeebodemdieptes (op basis van de hoge frequentie) met betrekking tot MSL zijn weergegeven in de afbeelding rechts. Het verschil tussen hoge en lage frequentie is een indicatie voor mogelijke sliblagen. Alleen in het middelste deel van het onderzoeksgebied waren enkele plekken met sliblagen zichtbaar.

Meer weten?

Neem contact op met Bastiaan Les.

Bastiaan Les

Projectleider

MEER INFORMATIE OVER SVAŠEK OF ONZE EXPERTISES?

Neem dan contact met ons op of maak een afspraak.

NEEM CONTACT OP