Temperatuur Flevocentrale

DOWNLOAD PROJECTBLAD
Diensten:
Koelwater-circulatie modellering
Opdrachtgever:
Royal Haskoning / Electrabel
Locatie:
Flevoland
Datum:
2009

Effecten nieuwe aanlegsteiger op koelwater

In de Flevopolder – aan de rand van het IJsselmeer – ligt de Flevocentrale. Deze electriciteitscentrale levert energie aan een groot aantal huishoudens in de omgeving, en wordt in 2009 grondig vernieuwd en uitgebreid. De centrale gebruikt water uit het IJsselmeer als koelwater. Het water wordt op één plaats naast de centrale ingewonnen en op een andere plaats geloosd.

Er zijn plannen om naast de centrale een kade voor binnenvaartschepen aan te leggen, inclusief golfbreker. Bij Electrabel leeft de angst, dat de stroming rond de centrale zodanig verandert, dat het ingewonnen koelwater warmer wordt, als gevolg van de centrale. Iedere 0.1 graad Celsius stijging van de temperatuur levert al een rendementsverlies van procenten!

Svašek heeft de watertemperatuur berekend, met en zonder de haven. De berekeningen zijn uitgevoerd met WAQUA. WAQUA is eerder al succesvol ingezet bij berekeningen in gebieden met veel stroming en (zout)gelaagdheid. In dit project is het voor het eerst ingezet in een gebied met voornamelijk windgedreven stroming.

Net als in voorafgaande projecten hebben de berekeningen een betrouwbaar beeld opgeleverd van de toekomstige verspreiding van het koelwater. Electrabel staat nu niet meer voor verrassingen, op het moment, dat de haven aangelegd is.

Meer weten?

Neem contact op met Sam Bom.

Sam Bom

Project leader

MEER INFORMATIE OVER SVAŠEK OF ONZE EXPERTISES?

Neem dan contact met ons op of maak een afspraak.

NEEM CONTACT OP