Stroomvoorspellingen Nederlands Olympisch zeilteam, Qingdao, China

DOWNLOAD PROJECTBLAD
Diensten:
FINEL modellering voor gedetailleerde stroomvoorspellingen
Opdrachtgever:
Nederlands Olympisch Zeilteam, Watersportverbond
Locatie:
Qingdao, China
Datum:
2008

Olympische spelen 2008

De Olympische spelen 2008 zeilen vond plaats in het kustgebied nabij Qingdao, China, gelegen aan de Gele Zee. In de zomer staat er normaal gesproken betrekkelijk weinig wind in dit gebied. Om onder deze omstandigheden een goed resultaat te kunnen boeken is het inzicht van de zeilers in de heersende zeestromingen heel belangrijk. De zeestromingen in dit gebied kunnen door de sterke bodemgradiënten en de rotsachtige kust zeer complex zijn. Hierdoor ontstaan in bepaalde fasen van het getij grote wervels. De stroomrichting kan hierdoor in korte tijd 180 graden draaien. Het is duidelijk dat dit de vaarsnelheid sterk kan beïnvloeden zeker bij weinig wind.

Svašek Hydraulics heeft met het zelf ontwikkelde numerieke stroommodel FINEL een model van een uitgebreid deel van de Chinese Zee opgezet. Met dit model heeft Svašek Hydraulics om de tien minuten de heersende stroomvoorspellingen in het competitiegebied tijdens de Olympische Spelen 2008 in Qingdao aan het Nederlandse Olympische Zeilteam.

De betrouwbaarheid van het model is getoetst met stroommetingen die beschikbaar zijn gesteld door de Chinese. De validatie van het model heeft plaatsgevonden tijdens de training van het Nederlandse Olympisch Zeilteam in juni 2008.

Bondscoach Jaap Zielhuis van het Nederlandse Olympische Zeil Team: ” We halen alles uit de kast om onze zeilers zo goed mogelijk voor te bereiden op de wedstrijden en om straks een topprestatie neer te zetten. De stromingsinformatie die Svašek Hydraulics ons hierbij biedt is zeer waardevol. We zijn erg onder de indruk van de precisie van de voorspellingen. ”

Het resultaat was 2 keer zilver (vrouwen Yngling & vrouwen 470).

Meer weten?

Neem contact op met Marloes van den Boomgaard.

Marloes van den Boomgaard

Projectleider

MEER INFORMATIE OVER SVAŠEK OF ONZE EXPERTISES?

Neem dan contact met ons op of maak een afspraak.

NEEM CONTACT OP