Retourstroom- en waterstandmetingen op Harinxmakanaal

Diensten:
Stroom- en drukmetingen
Opdrachtgever:
Provincie Friesland Grontmij
Locatie:
Harnixmakanaal, Nederland
Datum:
2006

Provinciale staten van de provincie Fryslân heeft de noodzaak om het van Harinxmakanaal te upgraden van een klasse 4 naar een klasse 5 binnenvaart kanaal onderzocht. Het kanaal Van Harinxma is 37,5 km lang en ligt tussen Harlingen en Leeuwarden. Het werd in 1951 afgerond en is momenteel te navigeren voor schepen tot 85 meter lang (klas 4).

Met een klasse 5a schip – “Concordia” – is een proefvaart langs het kanaal uitgevoerd. De Concordia heeft een lengte van 110m, breedte van 11,4 m en een diepgang van 2,15 m. Tijdens deze proefvaart zijn ongeveer 30 stromings- en drukmetingen uitgevoerd vanaf een begeleidingsboot tijdens de passage van de Concordia.

De metingen zijn puntmetingen waarbij de waterstandsdaling gemeten is met behulp van een druksensor, welke op de bodem van het kanaal geplaatst is met een verzwaring. De stroomsnelheid is gemeten met behulp van een Valeport stroomsnelheidsmeter. De Valeport is een stroomvis die zich naar de stroming richt en door de aanwezigheid van een intern kompas meet dit meetinstrument naast de stroomsnelheid ook de stroomrichting.

De resultaten zijn gebruikt om de mogelijke erosie van de oevers van het Harinxmakanaal te bepalen en de eventuele knelpunten te identificeren.

Meer weten?

Neem contact op met Bastiaan Les.

Bastiaan Les

Projectleider

MEER INFORMATIE OVER SVAŠEK OF ONZE EXPERTISES?

Neem dan contact met ons op of maak een afspraak.

Contact