Kabelkruising Den Helder – Texel

Diensten:
Route selectie, Bathymetry survey, Morfologische studie, Bepaling ingraafdiepte, Dagelijkse supervisie tijdens het ingraven van de kabel
Opdrachtgever:
PEN, Alkmaar
Locatie:
Texelstroom, Waddenzee, Nederland
Datum:
1994 (installatie) 1995-2000 (evaluatie)

Het elektriciteitsbedrijf PEN heeft het eiland Texel verbonden met het nationale stroomdistributienetwerk van Nederland. De 50 kV-verbinding kruist het zeegat tussen Texel en Den Helder. De kabelverbinding bestaat uit 2 kabels, elk ongeveer 7.500 meter lang zonder verbindingen. De kabels zijn begraven in de zeebodem met een dekking van maximaal 8 meter door directe sleuvengraven (jetting) om te voldoen aan de verwachte morfologische ontwikkelingen. De afstand van de kabels was 100 meter.

Svašek Hydraulics heeft een routekeuze studie, een bathymetrisch onderzoek, een morfologische studie, een ingraafdiepte studie uitgevoerd en een voorspelling van toekomstige ontwikkelingen geformuleerd. Tijdens de installatie verzorgde Svašek Hydraulics dagelijks toezicht.

Na afronding van het project zijn regelmatig enquêtes gehouden en hebben evaluaties gemaakt van de morfologische stabiliteit van de zeebodem langs de kabelroutes.

Meer weten?

Neem contact op met Bastiaan Les.

Bastiaan Les

Projectleider

MEER INFORMATIE OVER SVAŠEK OF ONZE EXPERTISES?

Neem dan contact met ons op of maak een afspraak.

Contact