COBRA stroomkabel

DOWNLOAD PROJECTBLAD
Diensten:
Analyse van criteria en aannames, kabelaanleg– en begraaftechnieken en GIS route, algemeen onderzoek alternatieve routes
Opdrachtgever:
TenneT TSO
Locatie:
Oostelijke Waddenzee, Nederland
Datum:
2009

Technische haalbaarheidstudie kabelroute

TenneT TSO heeft Svašek Hydraulics aangevraagd om de mogelijkheden van kabelleg- en begraafmethoden en route alternatieven voor een 700 MW High Voltage Direct Current (HVDC) kabel tussen Denemarken en Nederland te bestuderen. Het doel van de kabel, genaamd COBRA (COpenhagen-BRussels-Amsterdam), is het vergemakkelijken van de integratie van meer hernieuwbare energie in de Nederlandse en Deense elektriciteitssysteem en om de continuïteit van de stroomvoorziening te verhogen.

De Nederlandse kant van de kabel wordt aangesloten op het verdeelstation in de Eemshaven. Van daaruit moet de kabel de Nederlandse Waddenzee, het Eems-Estuarium of de Duitse zijde van de Waddenzee naar Denemarken oversteken. Voor de studie wordt een beoordeling gemaakt van de nieuwste ontwikkelingen in kabelgraaf- en legtechnieken. Het GIS-pakket ILWIS wordt gebruikt om de ruimtelijke analyse in de routebepalingen te integreren.

Negen route alternatieven zijn vergeleken op technische aspecten en vervolgens vertaald in kosten. Dit resulteerde in een algemene beoordeling van de levensvatbaarheid van de route alternatieven.

Meer weten?

Neem contact op met Bastiaan Les.

Bastiaan Les

Projectleider

MEER INFORMATIE OVER SVAŠEK OF ONZE EXPERTISES?

Neem dan contact met ons op of maak een afspraak.

NEEM CONTACT OP