Svašek is met “De zoete stuw” genomineerd voor de waterinnovatieprijs 2017!

Svašek is met “De zoete stuw” genomineerd voor de waterinnovatieprijs 2017! Stem hier op ons: https://www.waterinnovatieprijs.nl/project/de-zoete-stuw/ 

Texel wordt gewaardeerd om de grote diversiteit aan landschappen. Om dit prachtige landschap en de economische functies in stand te houden, is de beschikbaarheid van voldoende zoet water van groot belang.

Omringd door zout water is Texel voor zijn zoete water volledig afhankelijk van neerslag. Klimaatverandering zorgt op Texel voor grote uitdagingen. Hierdoor kunnen langere periodes van droogte ontstaan. Het lastige is om het beschikbare zoete water op het eiland goed vast te houden.

De zoete stuw is dé oplossing. Vanwege de dichtheidsverschillen blijft zoet water drijven op zout water. De zoete stuw maakt, in tegenstelling tot een traditionele stuw, hiervan gebruik en is ontworpen om het zoute water (de onderlaag) af te voeren en het zoete water (de bovenlaag) vast te houden.

De zoete stuw komt voort uit de samenwerking Texel Water, is ontwikkeld door Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Acacia Water, doorgerekend door Svasek Hydraulics en getest door de LTO Texel.