Svašek Hydraulics participeert in slimste stukje Noordzee

Voor de kust van Den Haag, net buiten de haven van Scheveningen, komt een zeer geavanceerd testgebied van 10 x 10 zeemijl. Hier kunnen wetenschappers, overheden, bedrijven en andere organisaties op open zee allerlei onderzoeken kunnen doen en technologische innovaties kunnen testen.

In deze ‘proeftuin’ op de Noordzee kunnen bedrijven uit de maritieme sector en de watersport onder zware omstandigheden testen uitvoeren. Denk onder meer aan boeien met sensoren voor het waarnemen van schepen, het meten van wind, stroming en golven. Data wordt real time naar de wal gestuurd en verwerkt. Zo worden de nieuwste systemen ontwikkeld voor bijvoorbeeld autonoom varen, zeilsport en technologie die drenkelingen onder water detecteert. Het testgebied bevindt zich vanwege de veiligheid buiten het vaarwater van de beroepsvaart en richt zich met name op kleinschalige maritieme innovaties met internationaal potentieel. Volgens de gemeente Den Haag is dit ''slimste stukje Noordzee'' uniek in de wereld.

Deze week is bekend geworden dat de Europese Unie 1,7 miljoen euro bijdraagt via het programma ‘Kansen voor West’. Het totale project heeft een looptijd van vier jaar en kost 4,3 miljoen euro. Het project is ontstaan door een intensieve samenwerking tussen de TU Delft, de haven van Scheveningen, Sailing Innovation Centre, TNO, KPN, Svašek Hydraulics, het Watersportverbond en de gemeente Den Haag. Het slimste stukje Noordzee versterkt het profiel van Scheveningen haven als innovatie-port.